GREAT TUNES FROM THE WORLD MUSIC CHARTS EUROPE (2 CD) - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
 

Label: CPL-Music

Voor trouwe lezers van deze kolommen is het al een tijdje duidelijk: het Duitse CPL Music-label is in korte tijd een heus instituut geworden, als het op muziek uit het Noorden van Europa aankomt. Net zo goed zijn de World Music Charts Europe al iets langer een instituut: waar het om “wereldmuziek” draait, ben je als liefhebber in géén tijd op de hoogte van alles wat er aan belangrijks beweegt in dat steeds aan belang winnende segment van de hedendaagse muziek-met-wortels. 42 medewerkers- meestal radiomakers- uit 25 landen selecteren maandelijks een favoriete top-10, waarvan dan een ranglijst opgemaakt wordt waaruit de best scorende twintig platen deel uitmaken.

Vandaag, bij de dertigste verjaardag van deze hitlijst, vinden die twee Instituten elkaar, want CPL brengt een eerste dubbelaar uit, met daarop dertig tracks uit platen die de voorbije twee jaar verschenen. Niet alleen Noord-Europa, maar ook de Balkan, Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben, het nabije Oosten en Zuid-Europa zijn erop vertegenwoordigd en de waslijst aan bekende (en minder bekende) namen, die je op deze spotgoedkope dubbel-CD aantreft, is simpelweg indrukwekkend.

Van Lina-Raul Refree en Vedan Kolod, van Tautumeitas en Mahsa Vahdat, van Aziza Brahi en Lakou Mizik tot Maria Kalaniemi en Helène Blum & Harald Haugard Trio, van de Garifuna Collective en Besh O Drom en van de overheerlijke Tamikrest tot onze eigen Spilar met Maarten Decombel…ze vonden allemaal een plaatsje in deze verzameling, die perfect doet wat elke compilatie zou moeten doen: de luisteraar ertoe aanzetten op zoek te gaan naar méér van de vertegenwoordigde artiesten. Op die manier kan je dan Maria Mazzotta ontdekken, of Auli of Nakany Kanté, naast nog zo’n vijftien anderen, die ik hier niet vermeld.

Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten: dit prachtwerkje kost nauwelijks 12 euro en daarvoor krijg je ruim twee uur muziek, naast een boekje, waarin je alle gegevens terugvindt van de CD’s waaruit de dertig tracks geplukt werden. Wie echt wil mee zijn met de hedendaagse Europese folk of global music, kan nauwelijks een beter startpunt bedenken o iets aan een mogelijk opgelopen achterstand te doen. Natuurlijk is de lijst niet helemaal compleet, maar je maakt alvast een grote sprong voorwaarts, als je je deze dertig parels eigen maakt. Dit is dus een compilatie, waar ik, zonder enige schroom, het epitheton “onmisbaar” durf voor bovenhalen!

( Dani Heyvaert)